RÁNC: botox vagy hyaluronsav - mikor, melyiket?

Számos esetben érdeklődnek a hölgyek, hogy számukra a hyaluronsav, vagy a botox a megfelelő kezelés ráncaik eltüntetése céljából. Kérdezték már azt is, hogy nem lenne-e célszerűbb ajakfeltöltésre botoxot használni. Egyrészt nem, másrészt úgy gondoltam, készítek erről egy rövid összefoglalót. Íme!

Az, hogy a BOTOX vagy a HYALURONSAV az ideális megoldás az ön számára, alapvetően attól függ, hogy milyen típusú ráncai vannak - és hol.. Sok esetben kombináljuk a két kezelést, hiszen a legtöbb esetben ugyanazon az arcon statikus és dinamikus ráncok is megtalálhatóak.

A BOTOX

arc3333A BOTOX dinamikus ráncok kezelésére szolgál. Dinamikusak azok a ráncok, amelyek izommozgás következtében alakulnak ki.  
A BOTOX úgy hat, hogy a kezelt területen meggátolja az izomzat működését. A blokkolt izom ugyanis nem képes a bőr összehúzódását okozó mozgást végezni, a ráncok ezért kisimulnak. Az izmok funkciójukat 3-4 hónap alatt visszanyerik, azaz elmúlik a BOTOX hatása. A BOTOX hatása tehát időleges.
A BOTOX hatása a kezelés után három nappal kezd meglátszani. A megfelelő technikával végzett botoxkezelés után megmarad a mimika, hiszen csak a ráncképződésért felelős izmok kezelendők.
A BOTOX-kezelés tipikus helye: a homlok (dinamikus) ráncai, a két szemöldök közötti függőleges ráncok és a szarkalábak.

A HYALURONSAV

marionett ránc szomorusag rancA HYALURONSAVstatikus ráncok (nyugalmi ráncok, azaz izommozgás nélkül is meglévő ráncok) kezelésére alkalmas, amelyek akkor láthatóak, amikor az arc nem mozog.
A HYALURONSAV úgy hat, hogy "kiemel", "térfogatot ad" és visszaadja a szöveti rugalmasságot. A HYALURONSAV tehát "töltőanyag". A HYALURONSAV hatása egyből meglátszik, sőt a kezelést követően kissé nagyobbnak is látszik a kezelt terület.
A HYALURONSAV a
kkor is használatos, amikor a dinamikus ráncok statikussá váltak ("beleégnek" a bőrbe) és nem csak akkor alakulnak ki, amikor a mimikai izomzat mozog.
A HYALURONSAV-kezelés tipikus helye: a "nevetőráncok" (➜nasolabiális ráncok),  a "szomorúságráncok" (➜marionett ráncok), az ajak feletti függőleges ráncok (perioralis ráncok); de HYALURONSAVVAL kezeljük a homlok nem mozgó mély ráncait is.

Természetesen az ajakfeltöltéshez minden esetben HYALURONSAVAT használunk.

Összefoglalva:

A BOTOX az arcizmok mozgása következtében keletkező ráncok kezelésére alkalmas, míg a HYALURONSAV azoknak a ráncoknak a kezelésére, amelyek mozgás nélkül is láthatóak. Utóbbi esetben ugyanis térfogatnövelésre, feltöltésre van szükség. Ezért alkalmazzuk a napi gyakorlatban a HYALURONSAVAT ajakfeltöltésre is.
Mindebből következik, hogy sok esetben a két anyagot egy páciens esetén együtt (de nem egyidőben) alkalmazzuk.

Még néhány dolog...

A BOTOX a Clostridium botulinum baktérium által termelt exotoxin.
A BOTOX alkalmas a migrénes fejfájás egy bizonyos fajtájának kezelésére is. Ezen alkalmazása is népszerű az Egyesült Államokban.
A BOTOX alkalmas az izzadás kezelésére is, ugyanis a kezelt területen blokkolja az izzadtságot termelő mirigyek működését is.

A HYALURONSAV természetes anyag, az ízületek kenőanyaga, ezért alkalmazzuk például az ➜állkapocsízület bizonyos fajta panaszai esetén.
A HYALURONSAV az ➜
ajakfeltöltés legjobb anyaga. ➜Ajakfeltöltést napi rendszerességgel végzünk. Mi a RESTYLANE KYSSE hyaluronsavat használjuk, amelyet régebben EMERVEL LIPS-nek hívtak.

 

Ezek a bejegyzések is érdekelhetik!

VAJON MIT SZABAD MEGMUTATNI EGY AJAKFELTÖLTÉSBŐL?
AJAKFELTÖLTÉS, AJAKFORMÁLÁS HYALURONSAVVAL
NAZOLABIÁLIS (ORR-AJAK) ÉS MARIONETT-RÁNCOK FELTÖLTÉSE HIALURONSAVVAL
A LÁTVÁNYOS "ELŐTTE-UTÁNA" KÉPEK: HYALURONSAVAS AJAKFELTÖLTÉS
AJAKFELTÖLTÉS, AJAKFORMÁLÁS HYALURONSAVVAL
KISFILM, EZÚTTAL AZ AJAKFELTÖLTÉSRŐL, AJAKFORMÁLÁSRÓL
MARIONETT-RÁNCOK (SZOMORÚSÁG-RÁNCOK) FELTÖLTÉSE HYALURONSAVVAL
KIMÉLYÜLT NASOLABIALIS REDŐ (ORR-AJAK RÁNC, NEVETŐRÁNC) FELTÖLTÉSE HYALURONSAVVAL (RÁNCFELTÖLTÉS)

Dr. Lászlófy Csaba
Találatok: 2096

BoneAlbumin, a humán szövetből származó allograft, avagy az emberi csontpótló

A csontpótlás problémaköre rögtön fontossá válik azokban az esetekben, amikor a fogak pótlására beültetetndő implanttumok számára kevés a befogadó csontszövet. Az én gyakorlatomban a csontpótlás mindennapos, ezért is kiemelkedő jelentőségű számomra a humán csontpótló. Én a csontpótlás szempontjából mindig is a saját csont átültetésében hittem, de a BoneAlbumin megadja annak lehetőségét, hogy nem kell a saját csont átültetésével járó plusz terhelést "kibírnia" a páciensnek.

SPONGIOSUS BLOKK BoneAlbumin246 150x150Mit jelent, hogy humán csontpótló?

A BoneAlbumin egy élő donációból származó csontpótló. 
Az élő donáció azt jelenti, hogy csípőprotézis beültetésekor felszabadul a combcsont feje, ami egy kb. 5 cm átmérőjű csontgolyóként képzelhető el.
Ebből a csontgolyóból készül a granulátum (őrlemény), blokk (különböző méretű szabályos testek: kocka, hasáb, henger, gyűrű, stb.), illetve a CT felvétel alapján személyre szabott, 3D-s térformák.

Miért jobb, hogy emberi csontot használunk? 

Azért, mert az emberek számára az emberi szövet a tökéletes megoldás. Gondoljunk a vérátömlesztésre vagy a szervátültetésre, egyik sem képzelhető el idegen faj testének származékaival. Bár a szövetek átültetése bizonyos korlátokkal lehetséges idegen fajok között is, az ideális megoldás kétségkívül a fajazonos átültetés.
A humán graft és a befogadó csontszövet ugyanolyan szerkezetű. 

cORTICO SPONGIOSUS GRANUL TUM BoneAlbumin249 150x150Mennyire kockázatos?

A csontszövet átültetés az orvosi beavatkozások között a legkevésbé kockázatosak közé tartozik. Csont allograftok esetén fertőző betegségek átvitele rendkívül ritka jelenség. Az utolsó ismert csont allografttal átvitt fatális kimenetelű megbetegedés 2001-ben történt, ennek oka a szigorú gyártási előírások súlyos megsértése volt. 
Ezek a biztonsági sajátosságok kiemelkedően kedvezőek más biológiai anyagokkal összehasonlítva. A csípőműtétre váró páciensek ugyanolyan gondos szűrés után válhatnak csak csontdonorrá, mint véradó, vagy szervadományozó társaik. A készítmények szűrése és sterilizálása aszeptikus körülmények között történik. A technológia egyik legfontosabb eleme, a liofilizálás (fagyasztva szárítás) lényege, hogy fagyasztás után, vákuumtechnikával eltávolítanak a csontoszlopocskák közül minden lágyrészt, a készítmény – a kötőszöveti fehérjéket leszámítva – egy idegen sejt- és fehérjementes csontváznak tekinthető.

Miért nem használták eddig?

Az orvosi gyakorlatban régóta igény van a humán csontpótlóra, világszerte több próbálkozás is volt ennek előállítására, de a kezeletlen csont idő előtti felszívódása mindig nagy kockázatot jelentett. Ennek a nehézségnek egyik legfrappánsabb áthidalása az albuminos technika. Az albumin életfontosságú vérfehérje, az egyik legsúlyosabb állapotot jelentő kiterjedt égési sérülést szenvedett páciensek egyik legfontosabb, életmentő gyógyszere. Az albuminra azért van szükség, mert serkenti a csontvelői őssejtek és csontépítő sejtek működését, antibakteriális hatásával csökkenti a gyulladást, a fertőzésveszélyt és a fájdalmat, illetve segítségével a beültetett graft (átültetett szövetdarab) felszívódása és az újdonképződő csont felépülése kéz a kézben jár. Ez azért fontos, mert ha hamarabb szívódik fel a graft, minthogy a csontképződés megindulna, akkor a terület nem csontosan, hanem kötőszövetesen épül át, ha pedig később szívódik fel, miközben zajlik a csontképződés, akkor graft-szigetek maradhatnak a csontban, ami később szilárdsági problémát okozhat.

 

 

Dr. Lászlófy Csaba
Találatok: 1639

Az állkapocsízület "kenőanyaga", a hyaluronsav

allkapocsízület1

Az állkapocsízület az állkapocs fejecséből, másrészt a koponyaalapon található ízületi árokból áll és a két csontfelszín között egy porckorong helyezkedik el. Az ízületet kívülről tokszalagok rögzítik. Az állkapocsízületet a szakirodalomban TMJ-nek (temporo-mandibular joint) nevezzük.
Érdekessége, hogy páros ízület (az emberi szervezet egyetlen páros ízülete), azaz a kétoldali mozgás egyszerre valósul meg; ebből következnek specialitásai is. Az ízület mozgása nem egyszerű elfordulás, hanem egyfajta forgó mozgással kombinált előre- és hátracsúszás. 
További érdekessége az állapocsízületnek az, hogy működését illetve állapotát befolyásolja a fogsorok záródási pozíciója.

Az állkapocsízület működési zavarai sokszor nehezen kezelhetőek. A panaszok oka sok esetben a fogsorok nem megfelelő záródása. Ennek korrekciója (például fogszabályozással) jelentősen javít a panaszokon.
Ezen kívül az ízület hyaluronsavas feltöltése az a módszer, amellyel jelentős javulás érhető el. 
A műtéti megoldás ma már csak a legsúlyosabb esetekben és anatómiai eltérés esetén alkalmazható.
(Természetesen az, hogy mikor milyen megoldást alkalmazunk, attól függ, hogy mi okozza a panaszokat.)

bejelentkezem most sanoralA hyaluronsav a porc egyik fő alkotórésze, tehát természetesen előforduló molekula, amely "keni" az ízületet, táplálja a porcsejteket és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.
Az ízületek hyaluronsavas feltöltése esetén hyaluronsavat és az ízületi súrlódást csökkentő "kenőanyagot" juttatunk az állkapocsízületbe. A módszer hatékonyan segíti elő az ízületek mozgékonyságának visszanyerését. 

A kezelések ("injekciózások") során 3 alkalommal (havonta egy alkalommal) 1 ml "ízületi célra" kifejlesztett hyaluronsavat juttatunk be az állkapocsízületbe. (Mi a kisízületkhez fejlesztett svájci Ostenil Mini nevű anyagot használjuk.)

izulet inject2

Dr. Lászlófy Csaba
Találatok: 2355