Két legyet egy csapásra: bölcsességfog műtéti eltávolítása és felső állcsonti ciszta megoldása

Ritka alkalom, amikor két kórkép megoldása ilyen jól illeszthető egymáshoz: jelen esetben felső impaktált bölcsességfog műtéti eltávolítását és két fog gyökércsúcsa körül kialakult ciszta műtéti megoldását végeztük el egyidőben.

A röntgenfelvételen feketével karikáztuk be a bölcsességfogat. Látható, hogy a csont alatt, magasan helyezkedik el. A mellette lévő második nagyörlőfog gyökérkezelt. A bölcsességfogat csont fedi - ezt a csontot fel fogjuk használni a ciszta csontpótlására. 
A piros karika a bal felső 1-es és 2-es fog gyökércsúcs körüli cisztáját mutatja. A fogakban újonan készült gyökértömés van, ezt a gyökértömést a műtéti beavatkozás előtt készítettük, mert ilyen beavatkozások előtt a régi gyökértömést ki kell cserélni. A régi gyökértömés nem volt tökéletes és könnyen lehet, hogy kórokozókkal itatódott át. (A gyökérkezelésről és a gyökértömésről IDE KATTINTVA többet tudhat meg.)

13333

A felső bölcsességfog feltárása. Nagy óvatossággal végezzük, ugyanis a fogat fedő csontra szükségünklesz majd a bal felső 1-es és 2-es fogak gyökércsúcsa körül kialakult cisztánál végzendő csontpótlásra. De erről majd később...

2

A bal felső bölcsességfog előbukkan. Látható, hogy magasan, a második nagyörlőfog gyökércsúcsi részével egyvonalban találtuk meg (mint az a panoráma röntgenfelvételen is látható volt).

3

Az eltávolított bölcsességfog. A bölcsességfogaknál "szokásos" módon atípusos gyökérszerkezettel rendelkezik.

4

A bal felső 1-es és 2-es fogak gyökércsúcsa körül jelentős méretű ciszta helyezkedik el. Az ilyen cisztákat gyökércsúcs körüli (radikuláris) cisztának nevezzük. Mint neve is mutatja, a fogak gyökere körül helyezkedik el. 
A képen a fogak gyökercsúcsi részének feltárásához alkalmazott metszés látható. 

6

 A metszés, majd a cisztát fedő csont eltávolítása után előbukkan a ciszta tartalma. A cisztában cisztahám és cisztafolyadék található, valamint krónikusan gyulladt szövetek és jelen esetben gyökértömésre használt anyag darabkái is.

9

Az üvegtálkában bal oldalon a bal felső bölcsességfogat fedő csont látható. Ezt a csontot azért távolítottuk el, hogy a bölcsességfog kiemelhető legyen. Ezt a csontot meg is tartottuk, azért, hogy a ciszta által elpusztított csontállomány pótlására felhasználhassuk. 
A jobb oldalon látható a csontpótló anyag. A csontpótló anyagokról IDE KATTINTVA többet is megtudhat.

10

A páciens saját csontját és a csontpótló anyagot összekeverjük. 

11

Összekevert állapotban egyfajta masszát kapunk. Ezt fogjuk behelyezni a csontüregbe (az eltávolított felső állcsonti ciszta helyére).

12

A cisztaüreg kikaparás, kitisztítás és fertőtlenítőszeres oldatokkal való átöblítés után készen áll a csontpótló anyag bevitelére.

13

A csontpótló anyaggal (amely magából a csontpótló anyagból és a saját csontból áll) feltöltöttük a cisztaüreget. Az alábbi képen látható, hogy az anyag maradéktalanul kitölti az egykori ciszta helyét.

14

A csonpótló anyagot membránnal fedjük. Mi Lyoplant membránt használunk. A Lyoplant tiszta kollagén membrán, amely szarvasmarha pericardiumból készül. A speciális liofilizálási (fagyasztás-szárítás) folyamat során megõrzõdik a Lyoplant laza szövetstruktúrája, ugyanakkor az anyagnak már semmi köze sincs a szarvasmarhához...

15

A sebet csomós varratsorral zárjuk. A varratokat majd egy hét múlva fogjuk eltávolítani. 

16

A beavatkozás során a páciens bal felső impaktált bölcsességfogát távolítottuk el helyi érzéstelenítésben és szintén helyi érzéstelenítésben az eltávolításkor nyert csontot felhasználtuk a bal felső 1-es és 2-es fog (bal felső nagymetsző és kismetsző fog) gyökércsúcsi részén felfedezett radikuláris ciszta csontpótlására. 

logo sanoralbudapest

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika 
Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 44-46.
+361 321 0577  +3620 259 6363