Hiányzó csírájú maradó kismetszőfog pótlása fogászati implantációval

by Dr. Lászlófy Csaba
in Blog

Abban az esetben, ha a maradó fognak nincsen csírája, akkor a maradó fognak megfelelő tejfog tovább maradhat a szájban. Ez a "bentmaradás" akár felnőttkorban is fennállhat. Az ilyen tejfog azonban előbb utóbb elhasználódik, továbbá gyökérrésze fokozatosan felszívódik. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy megtörténjen a fog pótlása.

Páciensünknél jelenleg fogszabályozás van folyamatban, de a bal felső kettes fog tejfog, mivel a maradó fognak nincsen csírája. A maradó fog tehát biztosan nem fog kinőni. A fogat fogászati implantátummal pótoljuk. Az implantátum gyógyulásának idejére a fogszabályozó szakorvos fenntartja a fogszabályozó készüléket, annak érdekében, hogy az implantátumnál ne szűküljön össze a hely és a majdani esztétikus korona szépen elférjen. 

A képen a tejfogat (bal oldali kismetszőfog) bekarikáztam. A többi fogon a fix fogszabályozó készülék záracskái láthatóak. A fogszabályozó ívet a beavatkozás előtt levette a fogszabályozó szakorvos.

implant 351

A panorámaröntgen-felvételen nyíllal jelöltem a tejfogat. Látható, hogy a tejfog gyökérrésze rövid, alig van a csontban.

implant 331A

A tejfogat eltávolítjuk. Szegény tejfog - itt a foghúzó fogó csőrei között látható.

implant 37

A tejfogat eltávolítottuk. Az implantációhoz feltárásos módszert alkalmazunk, annak érdekében, hogy a befogadó csontállomány épségét szemmel is ellenőrizni tudjuk.

implant 38

Az implantátum számára fészket preparálunk. Ebbe a csontcsatornába fogjuk majd "beletekerni" a fogászati implantátumot. A fogászati implantációt nem egészen helyesen fogbeültetésnek is nevezik. Természetesen nem fogat ültetünk be, hanem egy színtiszta titániumból készült műgyökeret

implant 41

Íme, az alábbi képen jól látható az a csontcsatorna - pontosabban annak "bejárata", ahová a fogászati implantátum kerülni fog.

implant 431

Az implantátumot "betekertük" a helyére. Az implantátum üregébe kerülő gyógyulási csavar jól látható a fotón - a piros keretes nyíl mutatja is.

implant 451

A sebet csomós öltésekkel zárjuk be. A fogászati implantátum a nyálkahártya védelmében gyógyul tovább. Három hónap múlva kerül sor az implantátum felszabadítására - ekkor kerül rá majd a fémmentes esztétikus korona is.

implant 47

Az implantáció után ksézült panorámaröntgen-felvételen jól látható a beültetett fogászati implantátum. Bár kevés volt a hely, a szomszédos fogak épek, az implantátum jó pozícióban gyógyulhat be a csontba.

implant 34

Az eset folytatásáról be fogok számolni a későbbiekben.

logo sanoralbudapest

Sanoral Fogászati és Szájsebészeti Klinika 
Budapest, VII. kerület Erzsébet körút 44-46.
+361 321 0577  +3620 259 6363